20 اکبتر روز جهانی پوکی استخوان
20 اکبتر روز جهانی پوکی استخوان ( استئوپوروز )
روز جهانی پوکی استخوان (استئوپوروز) هر سال در ۲۰ اکتبر با هدف آگاهسازی در زمینه سلامت استخوان، پیشگیری، تشخیص، و درمان استئوپوروز و بیماری متابولیک استخوان، و کاهش موارد شکستگی ناشی از آن با هدایت بنیاد بینالمللی پوکی استخوان در بیش از ۹۰ کشور برگزار میشود.
برگزاری این مناسبت از ۱۹۹۶ به ابتکار انجمن ملی پوکی استخوان بریتانیا و با حمایت اتحادیه اروپا آغاز شد. بنیاد بینالمللی پوکی استخوان از ۱۹۹۷ و سازمان سلامت جهانی از ۱۹۹۸ به این کارزار پیوستند.
نخستین بار اصطلاح استئوپوروز (از ریشه یونانی به معنی استخوان متخلخل) در اوایل قرن ۱۹ توسط ژان لوبشتاین پاتولوژیست و جراح آلمانی-فرانسوی برای توصیف موارد شدید کاهش تراکم استخوان (استئوپنی) در سالمندان به کار رفت و ارتباط آن با یائسگی در ۱۹۴۰ توسط فولر آلبرایت اندوکرینولوژیست آمریکایی مورد توجه قرار گرفت.
پوکی استخوان اختلال منتشری است که با کاهش وزن استخوان، زوال ساختار میکروسکوپی و متخلخلتر شدن بافت استخوان، و افزایش خطر شکستگی آن مشخص میشود. این اختلال شایعترین علت شکستگی استخوان در سالمندان است.
«حداکثر توده استخوانی» در دهه ۳۰ زندگی شکل میگیرد و شتاب کاهش آن پس از این سن در زنان بیشتر است. پوکی استخوان ممکن است ناشی از پایین بودن «حداکثر توده استخوانی» یا کاهش پرشتاب آن باشد. مهرهها، ساعد و مچ دست، و لگن شایعترین استخوانهایی هستند که در استئوپوروز دچار شکستگی میشوند. بیمار تا وقتی که دچار شکستگی نشود هیچ علامتی ندارد و استخوانهای او ممکن است چنان ضعیف شوند که خودبهخود و با کمترین فشار بشکنند.
حدود ۲۰۰ میلیون نفر در جهان به استئوپوروز مبتلا هستند. خطر پوکی استخوان در زنان و نژاد سفید آسیایی یا اروپایی بیشتر است و با افزایش سن، یائسگی، کمبود ویتامین دی، سوءتغذیه، مصرف سیگار و الکل، بیحرکتی، مصرف برخی داروها از جمله کورتون، و در برخی بیماریها مانند دیابت و پرکاری تیروئید افزایش مییابد.
غربالگری پوکی استخوان با هدف پیشگیری از خطر شکستگی در زنان ۶۵ سال به بالا توصیه شده است. اختلال بینایی، اختلال تعادل، کاهش توده عضلانی، اختلالات قلبیعروقی مانند آریتمی و سنکوپ، و اختلالات عصبی مانند تشنج و زوال عقل خطر شکستگی را افزایش میدهند و غربالگری در این موارد در سنین پایینتر نیز قابل توصیه است.
نظر دهید